Femme
Все для i про жiнок


Правильне харчування вагітних

28.08.2011 | Рубрики:: Вагітність та материнство,

харчування вагітних
харчування вагітних
харчування вагітних
харчування вагітних
харчування вагітних
З продуктами харчування в організм вагітної жінки поступають всі біологічно активні речовини які необхідні для дитини . Саме з продуктів харчування в організм матері і плоду поступає енергія, необхідна для підтримки їх життєдіяльності. Тому харчування жінки має бути всіляким, добре збалансованим і раціональним.

Живлення плоду під час вагітності

Основні живильні речовини поступають безпосередньо в кров плоду з крові матері через спеціальний тимчасовий орган - плаценту. Проте, і робота травного тракту в плоду також досить активна. Травний тракт дитини починає функціонувати між 16 - им і 20 - им тижнями розвитку. В цей час з'являється добре розвинений ковтальний рефлекс, в слинних залозах містяться травний фермент амілаза (розщеплює вуглеводи), в шлунку - пепсиноген (розщеплює білки). На 18 - ому тижні в тонкій кишці визначається секретин, після 20 -го тижня починається секреція трипсиногена.

Встановлено, що нормальний плід заковтує велику кількість навколоплідної (амніотичної) рідини. Навколоплідні води проникають через шлунок в кишечник і піддаються всмоктуванню, а окремі компоненти заздалегідь гидролізуються (розкладаються). Крім того, в травному тракті плоду засвоюються також продукти, що поступають в нього з крові. Лише частина вмісту шлунку і кишечника не піддається переварюванню і всмоктуванню і утворює кал (меконій). Протягом перших шести місяців вагітності навколоплідна рідина містить 6 - 18 г/л білка, а пізніше - 2 - 3 г/л. Концентрація глюкози на 10 - 11 - ий тиждень вагітності - 0,54 г/л, на 14 - 15-ий - 0,40 г/л, на 35 - 40-ий - 0,22 г/л.

Якщо врахувати, що протягом доби плід заковтує приблизно 450 мл навколоплідних вод, то добовий вміст білка, що поступає в травний тракт, складає близько 1 г, тобто білок амніотичної рідини є для плоду важливим засобом харчування.

Правильне харчування під час вагітності

Правильне харчування під час вагітності має велике значення для збереження здоров'я жінки і нормального розвитку плоду. У першій половині вагітності особлива дієта не обов'язкова. Їжа має бути всілякою і смачно приготованою. харчування в другій половині вагітності повинне враховувати фізіологічні потреби організму. Кількість білків - 100 - 120 г в добу. З продуктів, що містять повноцінні білки, рекомендуються кисломолочні продукти (кефір, ряжанка і так далі), молоко (якщо жінка його добре переносить), сир, яйця, нежирне м'ясо (100 - 120 г в день), риба (150 - 250 г в день).

Кількість вуглеводів має бути не менше 500 г в добу. Рекомендуються овочі, фрукти, ягоди, а також хліб грубого помелу (джерело клітковини і вітамінів групи В). Жирів рекомендується 100 - 110 г в добу, переважно у вигляді вершкового масла, сметани і рослинних олій.

Кількість рідини обмежується до 1 - 1,2 л в добу. Кількість куховарської солі також обмежується, особливо, в другій половині вагітності (до 8 - 5 г в добу).

Під час вагітності зростає потреба організму у вітамінах. Хорошим джерелом вітаміну А є печінка і нирки тварин, молоко, яйця, вершкове масло, морква, риб'ячий жир, шпинат. Вітаміном В1 багаті пивні дріжджі, печінка, нирки, зернові і бобові культури. Добова доза вітаміну В1 - 10 - 20 міліграм. Добова потреба у вітаміні В2 (рибофлавіні) рівна 2 міліграми. Вітаміну РР багато в дріжджах, м'ясі, печінці, зернах пшениці, добова потреба в цьому вітаміні - 15 міліграм. Вітаміну С в добу потрібно 1,0 - 1,5 р. Вітамін С міститься в овочах, фруктах, ягодах. Вітаміном Е багаті зародкові частини пшениці і кукурудзи, яйця, печінка, соєве масло, вітаміном D - риб'ячий жир, печінка, ікра, вершкове масло.

Вагітним рекомендується чотирьох- п'ятиразове харчування: перший сніданок повинен містити 25% харчового раціону, другий сніданок - 10 - 15%, обід - 40%, полудень - 10%, вечеря - 15 - 20%. Блюда краще варити, тушити або готувати на пару.

Взимку і весною рекомендується призначати вагітним вітамінно - мінеральні комплекси, призначені спеціально для вагітних.

Чим загрожує неправильне харчування матері і дитині

Як відомо, білки, що поступають з їжею, йдуть на побудову тканин, вуглеводи - на здобуття енергії, що забезпечує всі процеси життєдіяльності матері і дитини (обмін речовин, дихання, серцебиття і так далі) і функціонування протягом дня, жири - для правильного обміну речовин, вітаміни і мінерали - для утворення біологічно активних речовин, які в малих кількостях необхідні для правильного функціонування організму матері і дитини (ферментів, гормонів і так далі).

Якщо в продуктах харчування не вистачає цих компонентів, то це загрожує дитині:

  • затримкою розвитку, аж до його загибелі;
  • недоношеністю;
  • порушеннями імунітету плоду з формуванням інфекції;
  • порушенням формування і роботи головного мозку (енцефалопатією), яке надалі може обернутися розумовою відсталістю або підвищеною нервовою збудливістю дитини.
  • Порушення харчування можуть загрожувати і матері:

  • пізнім токсикозом вагітності (гестозом);
  • викиднями і передчасними пологами;
  • передчасним відшаруванням плаценти;
  • залізодефіцитною анемією;
  • порушеннями імунітету і інфекціями;
  • слабкістю пологової діяльності - порушується робота м'язів матки через дефіцит білка і складних вуглеводів;
  • зниженням здатності згущуватися крові - порушується утворення компонентів крові, що впливають на її здатність згущуватися, це загрожує кровотечами під час пологів.
  • Правильне харчування під час вагітності - це основа здоров'я матері і дитини (у нагоді стане програма для розрахунку вагітності - калькулятор вагітності ).

  • Тези: беременность консультация, планирование беременности, питание при беременности

  • Використання матеріалів сайту без дозволу автора заборонено. admin Контакти