Femme
Все для i про жiнок


Гречка та гречана дієта - ситно, корисно та ефективно

13.07.2014 | Рубрики:: Дієти та схуднення,

Харчова цінність гречки

Гречка - це джерело поживних речовин. Вона містить вуглеводи, вітаміни, мінерали, цукор, розчинну і нерозчинну клітковину, сіль і амінокислоти. До складу гречки входять такі мінерали як марганець, магній і мідь. Крім того, вона містить два корисних для здоров'я флавоноїди - рутинін і кверцитин, і всі вісім незамінних амінокислот. Гречка також є прекрасним джерелом незамінної жирної альфалінолевої кислоти, яка важлива для загального здоров'я.

  • Вітаміни: Гречка забезпечує 8% добової норми Ніацину, який допомагає вивільненню енергії з вуглеводів, білків і жирів в процесі обміну речовин. Вона забезпечує 6% добової норми вітаміну В6, фолієвої кислоти і холіну, і невелику кількість вітаміну Д, рибофлавіну і тіаміну.
  • Мінерали: Один стакан гречаної крупи забезпечує 21% добової норми магнію і 12% фосфору і міді.
  • Калорії: Один стакан готової гречки містить близько 155 калорій. Вуглеводи є головним джерелом енергії. Близько 33 г вуглеводів присутньо в гречці у вигляді крохмалю. Вона містить всього 1,5 г цукру.
  • Дієтична клітковина: Зерна гречки містять 18% добової норми загальної клітковини. Клітковина сприяє зниженню ваги, знижуючи холестерин і рівень глюкози, і сприяє нормальному травленню.
  • Білки: Одна порція гречки містить близько 6 г білка. Білок життєво важливий для побудови і відновлення тканин організму.
  • Жири: Зерна гречки низькокалорійні. Вони містять всього 1 г загального жиру, і менше 0,5 г насиченого жиру.

Крім того, гречка:

  • Містить протеїн високої якості, всі незамінні амінокислоти, включаючи лізин.
  • Багата залізом.
  • Багата вуглеводами (80%).
  • Містить безліч антиоксидантів.
  • Містить багато мінералів і вітамінів, таких як цинк, мідь, і Ніацин.
  • Містить високий рівень рутину.

Як зберігати гречку

Зберігати гречку потрібно в щільно закритій ємкості, в прохолодному сухому місці. Гречану муку краще всього зберігати в холодильнику.

Характеристика гречаної дієти

Гречана дієта розрахована на один тиждень. Перш ніж почати робити висновки про результати цієї дієти, рекомендується почекати близько місяця. Втрата ваги не повинна зупинитися після припинення дієти. Тому і після дієти рекомендується здорове і помірне харчування, аби знову не набрати вагу.

Ідеальна гречана дієта повинна включати наступне:

  • На сніданок - повна тарілка гречаної каші без солі і спецій. До неї потрібно додати 125 г нежирного сиру, або 125 г фруктового йогурту.
  • На обід краще всього з'їсти 100 г салату із зелених овочів.
  • На вечерю - гречана каша. Вона буде смачніша, якщо їсти її з овочами.

Корисні властивості гречаної дієти

Гречана дієта - це монодієта, яка очищає організм. Це призводить до поліпшення травлення, мозкової активності, здоров'я шкіри і підняття рівня енергії. Вона також знижує ризик розвитку високого рівня холестерину, а також високого артеріального тиску.

Гречана дієта має багато корисних властивостей, але рекомендується дотримувати її, порадившись з лікарем або фахівцем із здорового харчування. Причина в тому, що вживання лише одного виду їжі протягом тривалого часу може призвести до нестачі важливих поживних речовин, необхідних для нормального функціонування організму.

Гречку можна їсти при діабеті. Гречка низькокалорійна і не містить жиру, тому вона є ідеальною їжею для тих, хто страждає діабетом. Гречка містить речовину, що зміцнює стінки капілярів, вона знижує ризик кровотеч, таким чином, вона знижує ризик смертельних інсультів і інфарктів у людей з високим артеріальним тиском і діабетом. Вона покращує мікроваскулярну цілісність і кровообіг у діабетиків, таким чином, запобігаючи пошкодженню нервових і м'язових клітин і порушенню функції нирок. D-хіро-інозитол - це сполука, якої бракує в організмі у пацієнтів з діабетом 2 типу. Ця сполука необхідна для правильного проведення інсуліну при контролі і лікуванні діабету 2 типу. Гречка містить D-хіро-інозитол.

Профілактика жовчнокам'яної хвороби. Гречка багата нерозчинною клітковиною, тому може запобігти утворенню жовчних каменів. Нерозчинна клітковина прискорює просування їжі по кишечнику, підсилює чутливість до інсуліну, але знижує секрецію жовчних кислот і цукор в крові.

Корисні властивості гречки

Гречка дуже багата живильними речовинами. Вона не містить глютену, тому може бути прекрасною заміною пшениці, жита, вівсянці і ячменю. Вона вважається важливим продуктом для тих, у кого алергія на пшеницю, і для тих, хто страждає захворюваннями органів черевної порожнини. Вона містить багато клітковини і білка, і значну кількість заліза та магнію. Крім того, вона містить всі вісім незамінних амінокислот. Гречка також багата фітонутрієнтами, які є дивними органічними компонентами, здатними боротися з хворобами. До багаточисельних корисних властивостей гречки можна додати її високу поживну цінність.

Допомагає зменшити вагу

Цілісні зерна гречки можуть бути дуже корисними для схуднення. Гречка містить менше калорій, чим пшениця або ячмінь. Вона не містить насичених жирів і холестерину, і багата поживною клітковиною і протеїнами. Це поєднання грає важливу роль в придушенні апетиту, контролі рівня цукру в крові, підтримці правильного травлення і побудові якісної м'язової маси.

Знижує артеріальний тиск

Гречка - хороше джерело магнію, який допомагає нормалізувати тиск, розслаблюючи кровоносні судини. Це знижує артеріальний тиск без використання шкідливих хімікатів.

Серцевосудинне здоров'я

Гречка багата вітаміном В, зокрема, ніацином, фолатом і вітаміном В6, тому вона дуже корисна для здоров'я сердцевосудинної системи. Ці вітаміни знижують концентрацію холестерину в крові. Ніацин підвищує рівень ліпопротеїнів високої щільності, які укріплюють кровоносні судини і виводять холестерин. Такі мінерали як залізо, магній, фосфор, мідь і марганець, допомагають понизити артеріальний тиск і покращують збагачення крові киснем. Гречка містить велику кількість протеїнів, які виводять тригліцериди і ліпопротеїни низької щільності, що формують бляшки на стінках судин. Таким чином, гречка дуже корисна для людей із слабкою сердцевою функцією і іншими сердцевосудинними проблемами.

Профілактика раку грудей

Дослідження довели, що раціон, багатий клітковиною з цілісних зерен, таких як гречка, знижує ризик раку грудей. Жінки у стадії пременопаузи, що споживають клітковину з цілісних зерен, менше схильні до ризику розвитку раку грудей. Антіоксидантні властивості гречки часто використовуються як антидот до рентгенівського випромінювання. Антиоксиданти лігнани грають важливу роль у виробленні естрогену, і тому корисні жінкам в час і після менопаузи. Рослинні лігнани в кишечнику перетворюються на естроген, нормалізуючий гормональний фон. Вважається, що один з них, ентеролактон, захищає від раку грудей, а також інших видів раку, пов'язаних з гормонами.

Профілактика астми у дітей

Дослідження показали, що вживання таких цілісних зерен, як гречка, може понизити ризик розвитку дитячої астми приблизно на 50%, завдяки високому вмісту магнію і вітаміну Е.

Корисні властивості протеїнів гречки

Гречка містить протеїни дуже високої якості, які дуже корисні для здоров'я. Ці протеїни у поєднанні з амінокислотами допомагають понизити рівень холестерину, а також грають важливу роль в профілактиці діабету і ожиріння. Крім того, протеїни в гречці знижують високий тиск, скорочуючи активність ангіотензину, гормону, що підвищує тиск.

Здорова структура кісток

Магній, що міститься в гречці, забезпечує здоров'я кісткової структури, утворюючи життєво важливі ферменти для побудови кісток, і діючи як коензим, сприяючий прискоренню обміну речовин в людському організмі. Він також активно бере участь у формуванні сполучних тканин, засвоєнні кальцію і метаболізмі жирів і цукрів. Магній також корисний для здоров'я кісток і зубів. Він проводить нервові імпульси і допомагає виробленню енергії. Магній також сприяє засвоєнню кальцію організмом і запобігає розвитку остеопорозу. Отже, гречка володіє багатьма корисними для здоров'я кісток властивостями.

Душевне здоров'я

Гречка корисна і для душевного здоров'я. Вона містить триптофан, який позитивно впливає на настрій, запобігаючи депресії.

Корисні властивості гречки для шкіри

Сьогодні шкірні захворювання є причиною сильного занепокоєння. Забезпечення організму необхідними поживними речовинами дуже важливе для здорової і сяючої шкіри. Стан шкіри багато в чому залежить від генетичних чинників, але на нього також значно впливають такі чинники як забруднення довкілля, рівень стресу, спосіб життя, і так далі. Завдяки високому вмісту поживних речовин гречка відіграє важливу роль в здоров'ї шкіри.

Захист від сонячних пошкоджень

Гречка містить велику кількість рутину, який корисний для захисту шкіри від сонячних пошкоджень. Вона забезпечує природний захист від шкідливих сонячних променів.

  • Запобігає передчасному старінню

Потужні антиоксиданти і флавоноїди у складі гречки запобігають передчасному старінню шкіри.

  • Полегшення болю

Густу пасту, приготовану з гречаної муки і теплої води можна наносити на суглоби для швидкого полегшення болю.

  • Сяяння шкіри

Марганець, що міститься в гречці, надає розслабляючу дію на кровоносні судини, покращуючи циркуляцію крові. В результаті шкіра виглядає сяючою і молодою.

Корисні властивості гречки для волосся

Здорове волосся значно покращує зовнішню привабливість. Але сьогодні люди мають безліч проблем з волоссям. Як і для шкіри, правильне забезпечення важливими живильними речовинами вкрай важливе для зміцнення волосяних фолікулів і підтримці здоров'я волосся. Гречка містить деякі життєво важливі поживні речовини, які корисні для здоров'я волосся.

  • Сприяє росту волосся

Гречка містить 75% складних вуглеводів. Вуглеводи з цілісних зерен корисні для хорошого росту волосся. Гречка багата вітаміном А, вітамінами групи В і цинком, дуже ефективними для росту волосся.

  • Покращує здоров'я волосся

Вітамін В6, або піридоксин, життєво необхідний для росту і здоров'я волосся. Цей водорозчинний вітамін не може накопичуватися в організмі. Він повинен поповнюватися з джерел харчування або харчових добавок. Гречка є прекрасним джерелом вітаміну С

Поради з приготування і вживання

  • Промийте гречану крупу під проточною водою перед тим, як варити, аби видалити сміття і бруд.
  • Гречку можна змолоти в муку для приготування млинців або пасти.
  • Із зерен або пластівців виходить смачна каша.
  • Зерна гречки можна обсмажувати.
  • Гречка не містить глютену, що робить її прекрасною заміною іншим крупам.
  • У Японії з гречаної муки готують традиційне блюдо: Соба.
  • Гречку також додають в шоколад і деякі закуски.

Цікаві факти

  • Щороку в англійському місті Престон проводиться «гречаний фестиваль».
  • Гречка - родичка ревеню і щавлю.
  • Нектар гречки бджоли використовують для виготовлення меду.
  • Посіви гречки швидко сходять і ростуть, це незвичайно швидкорослий злак.
  • Якщо вирощувати гречку з великою кількістю хімікатів (пестицидів), вона загине.
  • Вона використовується як замінник інших злаків при виготовленні безглютенового пива.

Деякі попередження

Якщо ви не бажаєте споживати глютен, то купуючи продукти з гречки, такі як локшина Соба, перевіряйте їх склад, оскільки в них часто додають пшеничну муку.

Китайська медицина застерігає від вживання гречки тих, у кому бракує енергії ци.

Макробіотика стверджує, що гречка корисна для кишечника лише в разі кандидозу.

Одне японське дослідження виявило, що в 194 з 92 680 дітей виявилися симптоми алергії на гречку. Порадьтеся з алергологом, перш ніж годувати дитину виробами з гречаної крупи.


Використання матеріалів сайту без дозволу автора заборонено. admin Контакти