Femme
Все для i про жiнок


Дієта 8

24.03.2012 | Рубрики:: Дієти та схуднення,

дієта 8Дієти 8, 8а і 8б - засоби профілактики і терапії аліментарного (пов'язаного з переїданням) ожиріння. Найбільш низький (зредукований) раціон дієти 8б містить 40-50 г білків, 30-40 г жирів, 50-70 г вуглеводів (640-650 кілокалорій). Наступний етап терапії ожиріння передбачає використання дієти 8а, добовий раціон якої включає 40-50 г білків, 60-70 г жирів, 70-80 г вуглеводів (1100-1300 кілокалорій).

Для терапії аліментарного ожиріння в амбулаторних умовах більше інших придатна дієта 8. Харчова цінність і енергія її добового раціону: білків 100-110 г, жирів 80-90 г, вуглеводів 120-150 г (1620-1870 кілокалорій). Вміст куховарської солі в кожному з цих раціонів не повинен перевищувати 2-3 гр.

Про основні вимоги до рецептури і кулінарної обробки страв по дієті 8 можна судити по їх переліку, що додається.

Перші страва: суп вегетаріанський із збірних овочів з картоплею і без картоплі несолоний, борщ вегетаріанський без картоплі із сметаною несолоний, борщ холодний без цукру з яйцем і сметаною, суп перловий з овочами без картоплі з рослинною олією несолоний, щі свіжі вегетаріанські з рослинною олією несолоні.

Як другі страва рекомендуються: паровий м'ясний рулет, фарширований омлетом з 1 г куховарської солі, м'ясо відварене без соусу, бефстроганов з відвареного м'яса (ці та всі інші другі страви, закуски також містять не більше 1 г куховарської солі), бефстроганов з відвареного м'яса із сметаною, рагу з відвареного м'яса з вершковим маслом з картоплею і без картоплі, рагу з відвареного м'яса з рослинною олією, із сметаною, з картоплею і без картоплі, курка відварена, язик відварений. У перелік других страв також входять: парові кнелі, фрикадельки, котлети з нежирної риби, нежирна відварена риба, парове суфле з нежирної риби з рослинною олією, нежирна риба відварена в маринаді з рослинною олією.

У даній дієті можна використовувати також варене куряче яйце, паровий омлет з півтора яєць або такий же омлет з півтора яєць, фарширований відвареним м'ясом.

З страв дієти 8, приготованих на основі молочних продуктів, це нежирний або напівжирний сир з молоком, знежирений сир з молоком, суфле парове з напівжирного або знежиреного сиру без цукру або з цукром, паровий пудинг із знежиреного сиру без цукру або з цукром, кальцинований сир, сир твердий 30 %-ної жирності малосолоний, молоко кип'ячене, кефір, кисле молоко, ацидофільно-дріжджове молоко.

дієта 8Корисні традиційні каші: гречана на воді, гречана розсипчаста, вівсяна на молоці без цукру і з цукром, запіканка з гречаної крупи з нежирним сиром, з цукром і без цукру. Широке вживання в цій дієті знаходять страви з овочів і фруктів: морквяне пюре на молоці з вершковим маслом і яблуками, пудинг з моркви, яблук, чорносливу, лимона на молоці з 0,5 яйця без цукру, із сметаною, морквяно-яблучні битки, запечені в молочному соусі з цукром і без цукру, морквяні котлети з яблуками, запечені з рослинною олією без цукру, морква, що тушкується в молочному соусі без цукру; морква, що тушкується з чорносливом, з вершковим або рослинним маслом, з цукром і без цукру, капуста, що тушкується в томат-пюре, капустяні котлети, запечені з рослинною олією, морквяно-капустяні котлети, запечені з рослинною олією, голубці, фаршировані овочами з вершковим або рослинним маслом, бурякове пюре з вершковим маслом і сметаною, буряк, що тушкується з яблуками, з лимонною кислотою і сметаною, пюре з кабачків або з гарбуза на молоці, тушковані кабачки або гарбуз із сметаною, перець, фарширований відвареним м'ясом з рисом і без рису, приправлений сметаною.

У закусках також переважають овочі і фрукти в різних комбінаціях: терта сира морква із сметаною і без сметани, без цукру, салат з сирої моркви і яблук із сметаною, з цукром і без цукру, салат з сирої моркви, яблук, апельсинів із сметаною, без цукру і з цукром, салат з буряка, яблук із сметаною, без цукру і з цукром, салат з буряка, яблук з рослинною олією, лимонною кислотою, без цукру, вінегрет весняний з рослинною олією, консервована баклажанова ікра малосолона, салат зі свіжої капусти із сметаною, без цукру, салат зі свіжої капусти і яблук із сметаною, без цукру і з цукром, салат зі свіжої ріпи або брукви сирою або напіввідвареною з яблуком і сметаною, салат овочевий з відвареним м'ясом на рослинній олії без картоплі або з картоплею, заливна нежирна риба зі свіжим огірком.

Хліб рекомендується вчорашній - житній або житньо-пшеничний. На десерт - розмочений чорнослив, а також свіжі або запечені без цукру яблука. Чай можна пити як з молоком, так і без молока - вприкуску або без цукру, кава лише з молоком - вприкуску або без цукру, або з ксилітом. Надзвичайно корисний відвар шипшини, а також сливовий або яблучний сік (по 100 г на порцію). Компот можна готувати зі свіжих яблук і сухофруктів - без цукру або на ксиліті. Для желе молочного або лимонного, для яблучного мусу теж рекомендується не цукор, а ксиліт.

Отже, з раціонів дієти 8 практично повністю виключаються страви, що збуджують апетит, містять азотисті дієта 8екстрактні речовини, яких, як неодноразово підкреслювалося, більш всього в смажених, тушкованих м'ясних, рибних, грибних продуктах, в супах на міцних, середньої міцності і навіть слабких відварах м'яса, риби, грибів, в копченині, ковбасних виробах, в м'ясних і рибних консервах. Зрозуміло, вираженою здатністю збуджувати апетит володіють вино, пиво, перець, гірчиця, столовий оцет, лавровий лист, хрін, тому з даної дієти всі вони повністю виключаються.

Аби недосолена чи прісна їжа швидко не приїдалася, до перших страв можна додавати столову ложку сметани, кефіру, кислого молока або соку лимона, аличі, агрусу, смородини, кислого яблука. Беззастережно треба відмовлятися від будь-яких кондитерських виробів, від здобної випічки, у тому числі на ксиліті. Другі м'ясні парові або відварені страви для додання їм апетитнішого вигляду, запаху, смаку можна злегка обсмажувати на суміші вершкового і рослинного масел.

Харчування по дієті 8, як правило, дробне, до 6 раз на добу. Вважається корисним дієту 8 раз на тиждень чергувати з розвантажувальними днями: яблучним, кавуновим, кефірним.

Написати коментар/показати коментарі
Використання матеріалів сайту без дозволу автора заборонено. admin Контакти